Doorgaan naar hoofdcontent

Vragen over verkiezingsborden

Raadsleden kunnen schriftelijke vragen stellen aan het college van Burgemeester & wethouders; de zogenaamde Artikel 38 vragen. Schriftelijke vragen kunnen worden gesteld ter verduidelijking of om een waardeoordeel van het college te krijgen. Op 15 februari 2017 hebben Theo Krins en ik vragen gesteld over de verkiezingsborden. Wij vinden de huidige borden, en de manier waarop ze worden gebruikt, geen visitekaartje voor de stad en hopen dat er vanaf de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 een beter systeem in gebruik kan worden genomen.

Hieronder de letterlijke tekst van onze vragen aan het college:

Artikel 38-vragen Verkiezingsborden

Verkiezingsbord op het 
Albert Plesmanplein
De verkiezingsborden zijn weer op verschillende plaatsen in de stad geplaatst met het oog op de aanstaande Tweede Kamer verkiezingen. Het betreffen houten stellages waarop deelnemende partijen hun verkiezingsposters kunnen plakken. Deze borden met de posters bieden geen fraai aanblik in het straatbeeld en nodigen niet uit om naar te kijken, waardoor ze minder effectief zijn. De posters hangen vaak half los, scheef, in verschillende formaten door elkaar en/of half over elkaar heen. Ook bestaat de indruk dat de borden niet voldoende ruimte bieden om alle posters netjes op te hangen.

Om hierin verbetering aan te brengen, zijn verschillende gemeenten inmiddels overgegaan een ander soort systeem of hebben ze alle verkiezingsposters als één poster op een billboard hangen.

Wij wijzen daarbij op onderstaande voorbeelden:
Leiden: http://www.unity.nu/Artikelen/leiden/nieuwe-verkiezingsborden-in-leiden
Oegstgeest: http://www.unity.nu/Artikelen/oegstgeest/oegstgeest-plaatst-duurzame-mobiele-verkiezingsborden
Den Haag: https://www.nationalebeeldbank.nl/shop/products/853888-een_billboard_met_affiches_van_de_politieke_partijen_in_den_haag

Vragen
  • In hoeverre deelt het college onze mening dat de nu in gebruik zijnde verkiezingsborden, en de wijze waarop deze worden gebruikt, geen fraai aanblik geven in het straatbeeld, niet uitnodigt om beter te bekijken en daardoor minder effectief zijn? 
  • Wat zijn de kosten die gemoeid zijn met het plaatsen, schoonmaken en verwijderen van de huidige verkiezingsborden? 
  • Wat zijn de (meer?)kosten van de genoemde varianten en in hoeverre is het college bereid over te gaan tot een andere variant, bijvoorbeeld zoals genoemd, wat in ieder geval tot de volgende voordelen leidt: 
    • Er hoeven geen borden te worden geplaatst 
    • Verkiezingsposter zien er netjes en goed leesbaar uit 
    • Alle partijen hebben een poster van dezelfde grootte en daarmee heeft iedere partij dezelfde kans

Zo zou het ook kunnen...
Fractie ChristenUnie, 14 februari 2017
Martijn Riet, burgerraadslid
Theo Krins, fractievoorzitter


Inwoner: “Als je in andere gemeenten komt zijn de posters keurig naast elkaar geplakt en is er respect voor elkaars posters en krijgt iedereen de toebedeelde ruimte En het is zeker geen reclame voor de politieke partijen als je alleen al die slordige verkiezingsborden ziet schept dat weinig vertrouwen en het straalt grote onverschilligheid uit. Politiek Gouda dient zich hiervoor te schamen en de gemeente Gouda ook!”





Reacties

Populaire posts van deze blog

Op de Pedalen 2019

Mij bekruipt wel eens het gevoel dat het een nieuw modeverschijnsel is; sponsoracties. Het voelt dan ook wat ongemakkelijk om er aandacht voor te vragen. Maar sponsoracties hebben ook mooie en waardevolle kanten en die hebben mij ertoe gebracht om mij in te schrijven voor Op de Pedalen 2019.

'Open je ogen!'

'Open Je Ogen!' voor mensenhandel, is een indrukwekkende fototentoonstelling van CoMensha, het landelijk Coördinatiecentrum Mensenhandel, dat deze maand in Gouda is te bewonderen.

De blijde boodschap van de Paashaas (in een eierdop)

Als kind vond ik Pasen maar een ingewikkelde bedoening. Helemaal zeker weet ik het niet meer, maar de kans bestaat dat ik in gedachte meer bij de paashaas was, dan bij het Paasevangelie. Ieder jaar kreeg ik in aanloop naar Pasen een grote chocoladehaas van mijn vader, die ik moest bewaren tot het Pasen was.