Doorgaan naar hoofdcontent

'We are the world'; een culturele avond met Goudse vluchtelingen

Op 25 januari was het zover; in een uitverkochte Garenspinnerij kregen de gelukkigen die een kaartje hadden weten te bemachtigen een geweldige avond voorgeschoteld met muziek, zang en dans uit Iran, Syrië, Eritrea en Birma. 

Opening door 
wethouder Corine Dijkstra
In de afgelopen jaren zijn veel persoonlijke contacten ontstaan tussen vluchtelingen en autochtone Nederlanders in Gouda. Vanuit de contacten en initiatieven die er via de diaconie van de Protestantse Kerk in Gouda zijn, werd het idee geboren om een culturele avond te organiseren met vluchtelingen die in Gouda wonen. Het moest een avond worden waar vluchtelingen met dans en muziek iets konden laten zien en horen van de rijke cultuur van hun herkomstland. Het werd een geweldige en indrukwekkende avond! 

De 'artiesten van de show' droegen in alles uit, dat zij er naar verlangen niet te worden gezien als (lastige) vluchtelingen, maar als mensen die verantwoordelijkheid willen dragen voor de plek waar zij leven. Ik was diep onder de indruk van de moed van deze mensen om, kwetsbaar en zo ver van huis,  op het podium te staan en hun verhalen en muziek te laten klinken. Wat gun ik hen een volwaardige plek in onze samenleving en een mooie en veilige toekomst! 

Deze avond tot uw spijt gemist? Niet getreurd; in april komt er een nieuwe kans!


Zuheir komt uit Syrië en woonde in de stad Damascus. Hij is 54 jaar en is twee jaar geleden in Gouda komen wonen. Eerst alleen, later kwamen zijn vrouw en kinderen. Een dochter is achtergebleven in Syrië. Zijn oudste zoon is omgekomen in de oorlog. Zuheir is glasblazer en had in Syrië een eigen, goedlopend bedrijf met personeel. Dat is totaal verwoest. Hij werkt nu in Leerdam als glasblazer en hoopt ooit weer voor zichzelf te kunnen beginnen. Zuheir zong een lied voor zijn achtergebleven dochter. 


Payam en Hani komen uit Iran en zijn zes jaar geleden in Nederland komen wonen. Onlangs kregen zij te horen dat ze in Nederland mogen blijven, na zes jaar van onzekerheid. Payam was in Iran grafisch designer voor kranten en tijdschrijften. Nu hij statushouder is, wil hij hier verder studeren voor grafisch designer, werk zoeken en misschien een eigen bedrijf starten. Hani studeerde in Iran aan de universiteit computer engineering. Hij wil nu studeren voor grafisch ontwerper. Hani vindt het belangrijk dat mensen hem zien als mens en niet als vluchteling.

Abdo komt uit Syrië en woonde in de stad Afrin. Hij is 19 jaar oud en nu één jaar in Gouda. Abdo werkt als vrijwilliger in poppodium So What, waar hij de techniek doet. Samen met de Nederlandse Jonathan rapte Abdo een indrukwekkend nummer over wat het is om te vluchten uit het land van je ouders en voorouders.

Maral komt uit Noordoost-Syrië. Ze woonde in de stad Qamishli. Maral heeft in Syrië gewerkt als muziekdocent en tolk. In Nederland werkt ze ook als tolk. Ze wil studeren en zichzelf ontwikkelen. Maral heeft het aanwezige publiek laten genieten van prachtige Syrische muziek en haar stem.

Tesfu komt uit Eritrea en is 22 jaar. Hij woont alleen in Nederland, want zijn familie heeft hij achter moeten laten. In Eritrea studeerde hij op de middelbare school. In Nederland wil hij een opleiding voor automonteur volgen en muziek maken. Tesfu speelde deze avond op een zelfgemaakte krar, een snaarinstrument uit Eritrea. Het lied wat hij zong, droeg hij op aan zijn moeder die hem heeft verzorgd toen hij jong was.

Ook het land Birma was vertegenwoordigd en wel met een heuse Birmese stokkendans. De dansers kwamen uit Myanmar, Thailand en Nederland. De vrienden kennen elkaar uit de internationale kerk. De dansers die uit Azië komen behoren tot de Karen, een minderheidsgroep in Myanmar. Dit volk heeft jarenlang geleefd in vluchtelingenkampen op de grens van Myanmar en Thailand. De meesten van hen zijn acht jaar in Nederland, sommigen met en sommigen zonder hun familie. 

Zangeres Haya, hier begeleid door drummer Modar en Ud-speler Mhamad, studeerde oosterse klassieke zang aan het conservatorium van Damascus. 

Alle 'muzikanten van de show'

'We are the world!'
Video: Payam en Hani


Reacties

Populaire posts van deze blog

Op de Pedalen 2019

Mij bekruipt wel eens het gevoel dat het een nieuw modeverschijnsel is; sponsoracties. Het voelt dan ook wat ongemakkelijk om er aandacht voor te vragen. Maar sponsoracties hebben ook mooie en waardevolle kanten en die hebben mij ertoe gebracht om mij in te schrijven voor Op de Pedalen 2019.

'Open je ogen!'

'Open Je Ogen!' voor mensenhandel, is een indrukwekkende fototentoonstelling van CoMensha, het landelijk Coördinatiecentrum Mensenhandel, dat deze maand in Gouda is te bewonderen.

De blijde boodschap van de Paashaas (in een eierdop)

Als kind vond ik Pasen maar een ingewikkelde bedoening. Helemaal zeker weet ik het niet meer, maar de kans bestaat dat ik in gedachte meer bij de paashaas was, dan bij het Paasevangelie. Ieder jaar kreeg ik in aanloop naar Pasen een grote chocoladehaas van mijn vader, die ik moest bewaren tot het Pasen was.